YÜRÜYEN KÖŞK
1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk için inşa edilen köşk, Yalova seyahatinde mutlaka görmen gereken yerler arasında bulunuyor. Yanındaki ağacın kesilmemesi için köşkün bir ray sistemi ile kaydırılarak uzaklaştırılmasından dolayı bu ismi alan yapı, Atatürk’ün “memleketim” dediği Yalova’da ziyaretçilerini bekliyor. Hem yıllara meydan okuyan çınar hem de tarihin izini sürebileceğin bu köşk mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.
SUDÜŞEN
ŞELALESİ
Termal ilçesi Üvezpınar Köyü’nden 8 kilometre uzaklıkta bulunan Sudüşen Şelalesi ve çevresi doğa tutkunlarına muhteşem bir şölen sunar. Şelaleye giden yol, rahat ve doğal bir yürüyüş parkuru olup, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerce yoğun olarak tercih edilmektedir. Şelaleye çıkarken eşsiz bir baraj gölü, Marmara Denizi manzarası ve çok çeşitli orman faunası ile karşılaşılır ki, bu güzergâh foto safari, doğa yürüyüşü ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
Panorama tepesi denizden 120 metre yükseklikte ve her mevsim yeşil bitki örtüsü ile kaplı çok güzel görüntülere sahip bir alandır.
DİPSİZ GÖL
Yeşilin en saf halini bağrında saklayan bu bölge, Yalova şehir merkezinin batısında kalıyor. Yalova’nın Teşvikiye ilçesine bağlı olan Büyük Dipsiz Göl, ilçe merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta. Büyük Dipsiz Göl, mutlaka uğranması gereken yerlerden biri!
Büyük Dipsiz Göl, meşhur Erikli Yaylası sınırları içerisinde kabul edilse de, yayladan biraz daha aşağıda kalıyor. Büyük Dipsiz Göl’e uğrayanlar mutlaka az bir mesafe daha kat edip Erikli Yaylası’nı ve Erikli Şelalesi’ni de görmeli.
KARACA
ARBORETUMU
Türkiye’deki ilk özel arboretum olan Karaca Arboretum Ağaç Müzesi Yalova-Termal karayolunda, şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır. 135.000 m2 genişliğindeki peyzaj ağırlıklı tesis, içerisinde bitki bahçeleri, kaya bahçeleri, gül bahçeleri, iris bahçeleri ve minyatür bitkileri barındırmaktadır. Türkiye, Avrupa, Amerika, Asya, Avustralya, Afrika kıtalarına ve Yeni Zelanda’ya ait bitki örneklerinin yanı sıra Türkiye endemik bitki çeşitleri de burada mevcuttur. 5.000 kadar odunsu bitki olduğu düşünülen müzede, 5.000 kadar da otsu bitki çeşidi bulunmaktadır.
KARA KİLİSE
Yalova’ya 3 km mesafedeki Çiftlikköy’de yer alan tarihi Kara Kilise, bölgede oldukça bilinen simge bir yapı. Tuğladan inşa edilen kilise, tarihi kaynaklara göre erken Bizans döneminde inşa edilmiştir. Haç planı mimarisiyle inşa edilen kilise, geniş bir kapıya ve beşik tonozlara sahip. Yapı MS 6. yüzyılda bir hamam ve sonrasında MS 8. ve 9. yüzyıllarda kilise olarak değerlendirilmiştir. Normal kiliseler doğu-batı ekseninde uzanırken, Kara Kilise kuzey ve güney yönünde uzanmaktadır. Uzun tarafı 13 metre olan kilisenin eni ise 10 metredir. Kilisenin kubbesi 5,5 metredir ve 8 pencereli bir kasnak bulunmaktadır.
Antik kent olarak da bilinen mevkide yer alan yapı, günümüze tamamen ulaşamamış olsa da, tarihi dokuyu hissedebilmek için oldukça önemli değerlerimizden biri.
RÜSTEM
PAŞA CAMİİ
Yalova’nın merkezinde yer alan tarihi Rüstempaşa Camii, kendi adını taşıyan caddenin hemen kesiştiği noktada bulunuyor. Tarihi verilere göre Osmanlı’nın en önemli padişahlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. 1500-1561 yılları arasında yapılmış olabileceği tahmin edilen cami; külliye, hamam ve cami olarak Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.
KURŞUNLU
HAMAMI
Türkiye’nin en meşhur termal noktalarından biri olarak bilinen Yalova’nın Termal ilçesindeki tarihi Kurşunlu Hamamı da, Yalova’nın tarihi yerleri listemizde yerini alıyor. Bizanslılar döneminde Imparator Jüstinyen’in isteği üzerine 18 asır önce yapılan hamam, o dönemde yaşanan afetler nedeniyle ne yazık ki yıkılmış. Ancak 1900 yılında Osmanlının önemli padişahlarından II. Abdülhamid tarafından restore edilerek kültürümüze kazandırılabilmiştir.
HERSEKZADE
AHMED PAŞA CAMİİ
Hersekzade Ahmed Paşa Camii, Altınova ilçesinde yer alıyor. Osmanlı döneminde 17. yüzyılda inşa edilen cami, Bosna-Hersek doğumlu, dönemin ünlü sadrazami, 1548 senesinde doğduğu düşünülen Hersekzade Ahmed Paşa’nın isteğiyle kendi adına inşa edilmiş. Camide kesme taş işçiliğinin en güzel örneklerine rastlanmaktadır. Izmit ve Yalova çevresinde limandan, medreseye kadar pek çok yapı inşa ettiren paşa, Yalova’ya kazandırdığı önemli mimari yapılardan biri olan camiyle, günümüzde halen anılıyor.
ATATÜRK KÖŞKÜ
Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan Atatürk Köşkü, il merkezine 16 kilometre mesafede yer almaktadır. 1929 senesinde inşa edilen Atatürk Köşkü’nün tamamı ahşap yapıdadır. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Iran Şah’ını ağırlaması nedeniyle çok büyük tarihsel öneme sahiptir. İki kattan oluşmakta, 11 odası ve 3 de şeref salonu yer almaktadır. Hem işlemeleri hem de iç dekorasyonunun özenle yapıldığı Atatürk Köşkü, Yalova ziyaretçileri için vazgeçilmez tarihi güzelliklerinden biridir. Aynı zamanda Atatürk Köşkü, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi kurumların kurulmasına ev sahipliği yapması açısından önem taşımaktadır. Atatürk Köşkü içerisinde halılar, vazolar, tablolar, karyolalar, vazolar, mobilyalar ve piyano gibi çok sayıda tarihi eser de sergilenmektedir.
Yalova merkeze ve iskeleye 3 km
Osmangazi Köprüsü ile İstanbul Havalimanı 1,5 saat
Sabiha Gökçen Havalimanı’na
45 dakika
Bursa – Uludağ Kayak Merkezi’ne 45 dakika
Yalova merkeze ve iskeleye 3 km
Osmangazi Köprüsü ile İstanbul Havalimanı 1,5 saat
Sabiha Gökçen Havalimanı’na
45 dakika
Bursa – Uludağ Kayak Merkezi’ne 45 dakika